Mejoeches Klezmorim: al 25 jaar klezmermuziek van hoogste niveau

Mejoeches is Jiddisch voor ‘van goeie komaf’ en klezmer betekent ‘zingen met je instrument’. De klezmorim zijn de Joodse muzikanten die al vóór 1900 in Oost-Europa gevestigd waren. Zij trokken van stad naar stad om bruiloften en andere ceremonies op te luisteren. Overal pasten ze hun muziek aan om zo voor elk wat wils te spelen.

Ruim 25 jaar brengt de Limburgse formatie Mejoeches Klezmorim deze volksmuziek in variabele samenstelling. Violiste Anna Janssen vond na de conservatoriumopleiding haar passie in de klezmermuziek en nam in 1994 het initiatief om deze muziek ook in Limburg onder de aandacht te brengen. Met pianist Jesse de Haas trad zij maandelijks op en spoedig voegde Martha Mulder zich als zangeres bij hen. Trio Mejoeches stond op podia in binnen- en buitenland en werkte mee aan theaterproducties. In 2016 verscheen de cd ‘Bay mir bistu sheyn’ met klarinettist Marc Bongers.

In 2018 veranderde de oorspronkelijke samenstelling van Mejoeches Klezmorim. Sindsdien vormen Anna en Martha met Foppe Jacobi op bajan (knopaccordeon) de basisbezetting. Foppe studeerde bajan aan het conservatorium en was werkzaam bij internationale theatergroepen. Momenteel is de vermaarde knopaccordeonist verbonden aan Compagnie Andrayas waarbij hij in Genève voor het bewegingstheater Whomyn de muziek verzorgt. Als improvisatietalent weet Foppe Jacobi nu ook met Mejoeches de klezmermuziek vol verve te brengen.

Traditionele opzwepende dansmuziek en liederen, zoals die bij bruiloften en andere partijen gespeeld werden, combineert Mejoeches met melancholisch en poëtisch repertoire. Steeds meer weet de formatie harten te raken. Met een verrukkelijke aanstekelijke vrolijkheid lukt het de muzikanten om toeschouwers met en zonder dansgenen op de been te krijgen.

Zaterdag 7 maart aanvang 20.00 uur. Entree 12,50 euro, Vrienden Kerkje 11,00 euro. Reserveren: info@podiumkerkje.nl

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*